Ja fa anys que sentim a parlar de les cases intel·ligents. Tot i que la seva implantació està essent molt més lenta que els seus parents smart phone, aquest tipus de cases ha arribat per quedar-se. Resten pendents alguns esculls tecnològics i també aspectes com la seguretat en el control de tots els elements, però el que està clar és que la domòtica formarà part de la nostra vida en un futur no gaire llunyà. De fet, alguns estudis visualitzen que al 2022 dos de cada deu nous habitatges seran intel·ligents. Però alerta, també hi ha l’opció de convertir casa nostra en una smart home. En aquest post us explicarem quins elements tecnològics cal introduir perquè una casa sigui intel·ligent, i que entre d’altres coses, ens aportaran més eficiència energètica, més seguretat i una millor organització.
La premissa elemental és convertir en automàtic i controlable tot el que es pugui. Cada vegada hi ha més objectes amb connexió wifi perquè es puguin controlar, el que es coneix com la Internet de les coses: calefacció, aire condicionat, persianes, els reproductors multimèdia, el pany d’entrada i fins i tot electrodomèstics com la rentadora, el forn o la nevera. Tampoc fa tants anys que ningú coneixia els ara tant populars roomba oi? Per controlar tots aquests elements necessitem, primer que tot, diversos sensors que ens indiquin temperatura, llum, moviment i càmeres. I en segon lloc, un equip domòtic que centralitzi tota la informació, i un aparell com una tablet o un telèfon des d’on poder controlar, programar i donar les ordres pertinents.
Sobre el paper sembla que senzill, però la domòtica encara ha de superar alguns obstacles perquè les cases intel·ligents es puguin generalitzar. Però trigarem menys anys del que pensem en arribar a casa i trobar-nos els aparells en marxa segons els paràmetres que haguem programat. O a rebre un missatge de la nevera notificant els productes que ja s’han acabat i oferint-se per fer directament la comanda al supermercat on-line. O, com ja està passant, poder controlar amb les càmeres els moviments de la nostra mascota o de les persones dins de casa mentre no hi som.
A primer cop d’ull sembla un luxe, però alguns experts asseguren que amb una inversió d’entre 2.000 i 3.000 euros podem convertir casa nostra en un habitatge intel·ligent. Ara només falta posar-s’hi.