Consells per motivar els treballadors

Amb el canvi que ha suposat la pandèmia a nivells laborals, és imperatiu que el retorn als ambients de treball vagi acompanyat d’una motivació i lideratge per part de la direcció de l’empresa que estiguin a l’alçada. En aquest sentit mantenir una oficina moderna que susciti un ambient inspirador i un disseny d’espai equilibrat, poden ser elements clau que mantinguin la il·lusió constant dels treballadors per aconseguir superar els objectius establerts. El talent humà és un bé molt preuat. En mantenir els empleats motivats no només millorarà la seva productivitat sinó que farà augmentar el seu compromís amb l’empresa.

Per tenir un disseny atractiu, un element molt important és la distribució dels espais. És bàsic que cadascú tingui el seu propi espai per al treball individual. En el cas que part del personal treballi a casa, és indispensable facilitar-los eines perquè treballin a gust.

A banda, s’han de mantenir espais per trobades casuals, amb la finalitat de facilitar un intercanvi no forçat, d’idees, d’informació espontània. Aquest espai ha de relaxar, ser acollidor i informal alhora, amb sofàs o seients pròpiament casolans. Per últim, també convé destacar els espais per treballar en equip. Seria interessant separar-los de les sales de reunió o de trobaments formals amb clients per evitar que els treballadors s’hi sentin lligats. Un disseny semicircular amb mobiliari recol·locable seria idoni.

Ets un bon líder?

Has pensat en proposar cursos o formacions pels teus treballadors? Ja ho va dir Henry Ford a principis del segle XX: “Solo hay algo peor que formar a tus empleados y que se vayan… no formarlos y que se queden”. La constant formació com revisió del seu lloc de treball és fonamental pel seu desenvolupament professional i personal.

Els empleats solen buscar el creixement professional. Una cosa que solem passar per alt és valorar la seva feina. Els treballadors han assolit els objectius, acabat un projecte, proposat una bona idea? Fes-los-ho saber. Més enllà de tractar-los amb respecte, fes-los sentir valorats per contribuir a la motivació abans esmentada. Més enllà d’això, el sou hauria de ser quelcom revisable i progressiu, lligat amb la productivitat del propi treballador.

Flexibilitat

Lligat amb la idea de l’espai, l’horari també és quelcom adaptable. La conciliació és bàsica. A banda d’això, si confies amb la capacitat d’organització dels treballadors, perquè no proves de donar-los la possibilitat d’adaptar-se l’horari segons les seves necessitats? La coordinació dels horaris, sobretot a l’hora de concertar reunions d’equip o amb clients, és fonamental. Però fora d’això, es pot ser més permissiu.

I no tot és treball! Allunyar la ment del treball i fer créixer els vincles entre l’equip és primordial. Es poden organitzar activitats que trenquin amb la rutina i fugir de la idea de generar un ambient de treball laboral tens. Fem un torneig de pàdel? Anem a algun restaurant divendres? Aposta pel teambuilding!