5 consells per superar la procrastinació

Per tots és coneguda la dita “no deixis per demà el que puguis fer avui”. Si bé és cert que a nivell teòric és molt bonica, portar-ho a la pràctica pot ser d’allò més complicat. Avui dia tenim molts estímuls molt més atractius que posar-nos a estudiar o avançar feina i al final moltes vegades acabem fent els lliuraments a darrera hora. En això exactament consisteix la procrastinació, en ajornar les hores de treball o estudi per fer coses molt més estimulants.

En aquest article et donarem cinc consells per superar la procrastinació.

  1. Administra el teu temps

Per poder organitzar les nostres hores de treball i repartir-les en diversos dies necessitem saber el ‘deadline’ o data de venciment del que estiguem duent a terme. Si tenim una setmana per fer un lliurament a la feina o a la universitat o per fer una tasca domèstica, podem planificar com treballarem durant la setmana. Podem concretar en quines hores del dia ens hi dedicarem i una vegada les hàgim interioritzat ens serà molt més fàcil evitar potencials distraccions.

  1. Ves en compte amb el ‘deadline’

Com hem comentat al punt anterior, és important conèixer la data límit per realitzar la tasca pendent, però és important no relaxar-se ja que hi ha risc d’anar deixant passar els dies i haver-ho de fer tot a última hora perquè se’ns ha fet temps a sobre.

Hem de prendre aquesta data com una referència a través de la qual girarà la nostra administració del treball.

  1. Evita possibles distraccions

Si sabem que moltes vegades tenim molts estímuls que poden desviar la nostra atenció és recomanable evitar potencials distraccions. Per exemple, si sabem que ens pot distreure el mòbil i just per a aquesta tasca no ho necessitem, el podem guardar a una altra habitació per evitar estar mirant-lo constantment.

  1. Estableix unes recompenses

Una bona manera d’interioritzar les hores de feina consisteix en establir recompenses en el cas que el pla que tenies organitzat es compleixi. Pots donar-te a tu mateix un premi cada vegada que sàpigues que has fet el que devies i no has caigut en la temptació de procrastinar. Saber que us espera una recompensa si segueixes amb l’organització de treball establerta pot ser un plus motivacional molt important.

  1. Aprèn a desconnectar

De la mateixa manera que és molt important no distreure’ns mentre estem fent alguna cosa important, cal desconnectar una vegada ja ho hem deixat de fer. Per aquest motiu, seria bo que un cop acaba l’horari en què ens havíem organitzat per treballar o fer tasques, és important dur a terme activitats de lleure o lúdiques per relaxar-nos i descansar la nostra ment. Evidentment, sempre que estiguis complint els objectius i les metes marcades.

 

Com veus, hi ha diverses estratègies per derrotar la procrastinació. En aquest article te n’hem explicat cinc que, si aconsegueixes aplicar-les, t’ajudaran a ser molt més productiu o productiva en aquelles aquestes tasques que tendeixen a fer-se pesades o que simplement fa mandra començar-les. Administra el teu temps i evita les distraccions i la teva productivitat es veurà millorada exponencialment.