Música a l’oficina? Te’n donem les claus

La presència de música no sorprèn en determinats establiments comercials. De fet, no és estrany entrar a una botiga de roba o perfums i donar una ullada a les prestatgeries al ritme dels hits que surten del fil musical, que en molts casos està posat a un volum expressament elevat. En aquests casos, la música forma part de l’experiència que busca la marca per al consumidor. Si bé en l’oci i les compres és habitual, encara no està igual de ben vist o acceptat en el món de l’oficina. Sales d’espera a banda, és poc freqüent que en els despatxos i oficines es barregi la remor dels teclats i les converses amb la música ambiental. Així i tot, està demostrat que la música contribueix al benestar del treballador, i per tant també té un efecte positiu sobre la productivitat.

 

Un banc britànic va demostrar que quan els seus treballadors escoltaven música animada el rendiment augmentava en més d’un 12%, mentre que un informe fet a Canadà revel·lava que durant les setmanes que els treballadors escoltaven música eren un 20% més ràpids. No és casual aquesta relació entre la música i l’estat emocional. Els sons melòdics ajuden a segregar dopamina, un neurotransmissor generat al cervell i que genera sensació la sensació de plaer, i que es tradueix en un millor humor i autoestima. Així doncs, s’entén perfectament que la música soni a moltes botigues com a factor que afavoreix una predisposició clara cap a la compra.

 

L’oficina doncs, no és una excepció. Només cal ser conscients de en quines zones i en quins moments podem afavorir la presència de música, que, això sí, haurà de ser ambiental i que no convidi a ballar. Cada moment necessita la seva cançó. Si el que pretenem és ambientar el lloc de treball amb una música que fomenti la productivitat i el bon clima laboral, el millor és una música ambiental i amb un volum més aviat baix. Això serà vàlid per a tots els espais de l’oficina, excepte a les zones on sigui necessària una concentració absoluta. En espais on les persones no estan de cara al públic podem autoritzar l’ús d’auriculars sempre que no interfereixin en la feina. Escoltar música ajuda a bloquejar els estímuls que poden perjudicar la concentració, ja que la persona se centra en la música i no en altres distraccions.

 

Finalment, cal recordar que no totes les persones reaccionen de la mateixa manera escoltant música, i que no a tothom li provoca un efecte positiu a nivell de productivitat. També sembla que l’edat influeix en el rendiment del treballador que escolta música. En aquest cas, els treballadors més joves són els que milloren més el seu rendiment, i els que també escolten música més temps a la feina.