Quines obres paga la pena fer per llogar

La meitat de les vivendes a l’estat espanyol té més de 40 anys. Això vol dir que hi ha una part significativa del parc d’habitatge que s’ha d’actualitzar. Ara bé, no és el mateix reformar-nos la que serà la nostra vivenda habitual que aquella que destinarem al mercat de lloguer. Les dues han d’estar al dia, però en el segon cas, en principi les qualitats i les despeses seran menors, ja que hi ha obres que són innecessàries si hem de llogar el pis, però n’hi ha d’altres que sí que paguen la pena.

 

Al final serà la suma de dos factors: el pressupost de què disposem i les obres que siguin més prioritàries. En el cas de l’habitatge que destinem a lloguer, el mínim serà pintar tot el pis, revisar que tot funcioni correctament (instal·lació elèctrica, caldera, electrodomèstics, radiadors, aixetes, persianes, etc)  i una neteja profunda. A partir d’aquí, el recomanable també és renovar vidres i finestres, per afavorir un millor aïllament tant tèrmic com sonor, una intervenció que pot ajudar a augmentar els punts de la certificació energètica. En cas que sigui àtic, cal prendre una atenció especial a possibles filtracions, humitats i a la revisió de teulada si s’escau.

El cost de les actuacions de millora que acabem de veure pot ser d’entre 4.000 i 5.000 euros, xifra que no té en compte reformes majors, com poden ser la cuina, els banys o els terres. En cas d’haver de fer una reforma integral del pis, fet que sovint passa després de rebre un pis en herència que es vol destinar al lloguer, hem de calcular pel capbaix una despesa de 10.000 euros. Tingues en compte dos avantatges que pot tenir un pis reformat per al lloguer: el primer és que segons els estudis més optimistes pot incrementar el seu valor en el mercat de lloguer en un 30%; el segon és que els lloguers solen ser per més temps.

Si disposes d’un pis que vols posar a lloguer després de fer-li una reforma, busca pel teu àmbit geogràfic línies de subvenció de l’administració o facilitats d’altres organismes com les cambres de la propietat urbana, mesures destinades a augmentar al parc d’habitatges en lloguer. Reformant el pis hi guanyes tu en patrimoni, rendibilitat i també hi guanyarà la persona inquilina en qualitat i comoditat.