Què és l’IPC i com ens afecta?

Potser que moltes vegades en discussions d’economia hagis sentit el “IPC”, i potser no tothom sap que signifiquen les sigles o per que serveix. Per aquesta raó, al següent article s’aclariran tots aquests dubtes que puguis tenir respecte l’IPC, a més, explicarem com pot afectar-nos.

Què és l’IPC i què significa?

IPC són les sigles que se li dona a l’índex de preus al consumidor, aquest índex és el que mesura quant han canviat els preus al mercat. Per mesurar-ho, l’Institut Nacional d’Estadística pren el preu de diversos productes i fa una comparativa entre ells per saber quant ha canviat el preu. Això ho fan mes a mes, amb la finalitat de saber si la inflació està pujant o baixant.

Com afecta l’IPC als nostres estalvis?

L’IPC no resulta un problema, doncs només da una estimació dels preus que hi ha al mercat de diversos productes. El problema real és la inflació, posat que si puja, això podria afectar negativament els nostres estalvis, ja que els preus augmentarien i la despesa seria més alta del que és normalment. D’altra banda, pot existint una deflació, el que significa que hi ha un augment en la producció i una caiguda en la demanda, ja que els productes perden la seva qualitat i les persones decideixen no comprar-los.

Com afecta l’IPC en l’economia?

Molts negociants es fixen en els preus que indica l’IPC i depenent d’això, els preus pugen o baixen a molts mercats. Això pot portar grans problemes, posat que els comerciants decideixen augmentar el preu dels productes que venen en comptes de disminuir-lo, causant que les persones hagin de tenir més despeses. Per tant, l’IPC pot arribar a ser un problema per l’economia.

Com podem observar, l’IPC pot arribar a ser tant positiu com negatiu per l’economia del nostre país, depenent de com les persones utilitzin o interpretin aquest índex de preus. La majoria del temps, quan els índexs augmenten, la població entra en estat d’alerta, ja que com es va dir anteriorment, els productes que es troben al mercat solen pujar de preu.