Menjar a l’oficina: adaptant l’espai

Hem parlat en diferents articles de la importància que els empleats se sentin a gust al lloc de treball. És bàsic que les persones estiguin còmodes a l’espai on com a mínim passen una tercera part del dia. Pel seu benestar i també perquè això es tradueix en un millor clima laboral i en últim terme, també té un efecte positiu en la productivitat. A més, la necessitat de conciliar la vida laboral i la personal dona rellevància a crear un espai dins el lloc de treball on el personal pugui menjar sense necessitat de fer-ho fora de l’oficina i per tant destinar-hi molt menys temps. En les empreses mitjanes no són necessàries grans inversions, així que recomanem que en el seu disseny ja es tingui en compte la reserva d’una sala independent destinada a cuina-menjador laboral.

Amb només unes mampares serà suficient per separar una zona destinada a les hores dels àpats dels empleats. Un espai al màxim d’obert possible, amb un mostrador on hi hagi microones, pica, una cafetera i alguns armaris per poder-hi guardar els estris i una nevera. I a la mateixa sala hi podem disposar les taules i cadires necessàries. Si cal, s’hi pot col·locar una màquina expenedora de begudes i aliments. Tinguem en compte més efectes positius: un espai on el treballador hi pugui menjar pot convertir-se en una  petita sala de reunions improvisada o el lloc on també s’hi pot fer un descans durant la jornada laboral i teixir relacions amb altres persones del departament o d’altres àrees.

Un altre dels avantatges que el treballador percebrà amb la introducció d’aquest espai és que li resultarà més econòmic dinar a l’oficina que fora, tot i que haurà de posar-hi de la seva part a casa. Si s’està acostumat a menjar el que un vol al restaurant, a partir de fer-ho a l’oficina caldrà dedicar un temps a planificar els menús, tenir tots els productes i cuinar-los, perquè si bé és important tenir un espai a l’oficina per menjar, encara ho és més allò que mengem. Sigui com sigui, en el moment en què l’empresa planifica un espai separat perquè el personal pugui menjar, contribueix al benestar dels treballadors i també pot ser complement d’altres mesures per millorar la productivitat, reduir els retards i una bona manera pràctica de fomentar la integració dels treballadors perquè hi hagi un bon clima laboral.