L’espai: element clau per motivar els treballadors

Ambient d'oficina

Per norma general, un empleat o empleada s’està al seu lloc de treball durant un terç de la jornada. I és molt diferent desenvolupar la feina en un lloc on s’hi estigui bé que no pas en un lloc on no s’hi estigui. Al cap i a la fi, un bon clima laboral afavoreix el benestar de l’equip de treball i en conseqüència facilita una millor productivitat. Entre d’altres factors, un disseny de l’oficina que situï la persona treballadora al mig serà clau per augmentar la seva motivació. En aquest post us donem alguns consells per transformar la vostra oficina en un espai on l’equip de treball se senti completament motivat, una relació confirmada per organitzacions com la World Green Building Council, amb presència a més de 100 països.

Posar l’empleat al centre del disseny de l’oficina vol dir que les divisions de l’oficina han de buscar la connectivitat entre membres de l’equip i al mateix temps respectar el treball individual. Més que parets fins el sostre, les divisòries poden ser els mateixos mobles, mampares o fins i tot plantes. Podem distingir tres tipus d’espai: la persona ha de tenir un punt de treball individual, on se li respecti la intimitat i tranquil·litat; espais per a l’encontre casual, com una cafeteria o una zona de descans; i l’espai per al treball en equip, a poder ser diferent de la sala de reunions formal per a la xarxa de clients. 

Les oficines lluminoses són una manera de motivar el nostre equip de treball. La llum, i encara més la solar, aporta energia, i per això recomanem concebre el disseny de l’oficina amb espais lluminosos a partir de l’ús de materials clars o translúcids com el vidre, fustes blanques o mampares. Si el local disposa de finestres, disposa-hi ben a prop els punts de treball, i encara amb més motiu si hi ha vistes a un entorn natural. Afavoriràs el descans i la recuperació de la concentració. 

Una correcta gestió ambiental també augmentarà la motivació de l’equip de treball. En aquest cas, està demostrat que la millora de la qualitat de l’aire en espais interiors es pot traduir en increments de la productivitat d’entre un 8 i un 11%. A més, el benestar tèrmic també pot influir en la satisfacció amb l’entorn laboral. Finalment, hem de tenir present que l’oficina és el principal espai corporatiu del nostre negoci i per tant els colors i els elements de decoració han de transmetre la personalitat de l’empresa. No només comuniquem de cara a possibles clients i proveïdors sinó que millorarem la vinculació afectiva amb l’equip de treball.