Em compro un pis: nou o de segona mà?

Les dades del govern espanyol referents al 2018 diuen dues coses ben clares: primera, la venda de pisos i cases es manté a l’alça, i segona, gairebé 9 de cada 10 pisos que es venen són de segona mà. Tot i així, només cal veure com s’ha animat els últims mesos l’inici d’algunes promocions d’obra nova, i si t’has de comprar un pis és ben normal que et preguntis: nou o de segona mà? En aquest post volem donar-te alguns elements que ajudin a decidir-te.

L’adquisició de l’habitatge és la inversió més important de les nostres vides. Per tant, el preu és, segurament, el factor més determinant que ens pot fer decidir per un pis de segona mà o bé un de nou. En els pisos d’ocasió el preu per metre quadrat sol ser inferior als d’obra nova. I la fiscalitat també afavoreix els pisos de segona mà, ja que en el cas dels pisos nous l’IVA és del 10% -en el cas de les promocions de protecció oficial se situa en el 4%- i pel que fa als d’ocasió l’Impost de Transmissions Patrimonials sol ser lleugerament inferior. També cal dir que respecte la concessió d’una hipoteca, el fet que el pis sigui nou o de segona mà no és un factor a tenir en compte.

Ara bé, no només el preu ens ha de fer decantar per una opció o una altra. Un pis nou -si no hi ha desperfectes- ens el lliuren per entrar-hi a viure. No hem de pensar a afegir-hi cap despesa addicional, com sí que hem de fer en un pis de segona mà, on ens caldrà un pressupost per reformar i posar-lo al dia. I encara a nivell econòmic, un apunt més a tenir en compte: els pisos nous estan fets amb materials innovadors i més eficients energèticament, i per tant la despesa energètica anual és en principi menor que en els immobles de segona mà.

El preu del pis -sigui de segona mà o nou- vindrà determinat en part pel seu tamany, distribució i per la seva situació. Situació: Cal tenir en compte que els pisos nous habitualment solen estar més allunyats de les zones cèntriques, tot i que per compensar-ho poden incorporar zones comuns. Tamany: els pisos de segona mà poden ser més grans, amb habitacions més àmplies. Distribució: en els pisos nous es poden plantejar solucions modernes per optimitzar l’espai.