Com puc deduir una part del lloguer?

La deducció per la vivenda habitual a Espanya – ja sigui de lloguer o de compra- ha canviat radicalment en els últims 5 anys. I el canvi ha estat cap a pitjor, tant si et vols deduir la compra com el lloguer. Amb tot, i tenint en compte que les autonomies mantenen una part de les deduccions, en l’actualitat pots tenir accés a alguns avantatges si vius de lloguer. Mentre que, en la compra, definitivament, no queda rastre de les deduccions per vivenda habitual pels pisos comprats a partir del 2013.

El govern espanyol únicament preveu deduccions pel lloguer en contractes signats abans del 2015. Si és el teu cas, podràs tenir una deducció del 10,05% de la quantitat total d’euros que has destinat durant tot l’any al lloguer de casa teva, amb un màxim de 9.040€ i sempre que la teva base imponible no superi els 24.107,20€ anuals.

Ja t’hem comentat que les comunitats autònomes han mantingut el seu tram de deducció pel lloguer. Doncs bé, en el cas de Catalunya, ens podem desgravar el 10% dels euros que hem destinat al lloguer durant l’any, amb un màxim de 300€ per contribuent i de 600€ en un mateix habitatge. Per accedir a aquesta deducció cal complir aquestes condicions:

 1. Complir com a mínim una d’aquestes situacions:
  • Tenir com a molt 32 anys.
  • Haver estat a l’atur un mínim de 183 dies durant l’any.
  • Tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%.
  • Ser vidu/a i tenir 65 anys o més.
 2. Un base imponible màxima de 20.000€ si la declaració és individual i de 30.000€ si és conjunta.
 3. Un percentatge mínim de tots els ingressos destinats a lloguer.

En el cas de les famílies nombroses la quantitat màxim que poden deduir-se del lloguer és de 600 euros, sense haver de complir cap del punts de la condició 1.

A la majoria de comunitats autònomes d’Espanya les xifres i els percentatges són semblants, tot i que presenten algunes petites diferències. El País Basc però, és una excepció. Allà la deducció per lloguer és del 20% amb caràcter general fins a 1.600 euros i s’enfila fins el 25% i fins els 2.000 per als menors de 30 anys.